Legenda hovorí, že slávny pizzaiolo (pekár pizze) Raffaelle Esposito, šéfkuchár pizzérie Brandi vymyslel v roku 1889 jedlo "Pizza Margherita" na počesť návštevy talianskej monarchy Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia. Použil tri jednoduché prílohy vo farbe talianskej vlajky: paradajky (červená), mozzarella (biela) a bazalka (zelená). Táto legenda pravdepodobne nie je správna, lebo podobnú pizzu poznali v Neapole už na prelome 18.-19. storočia.
Postup:
1. Pripravíme si cesto z droždia alebo pomocou kvásku. Hmotnosť cesta má byť cca 250g.
2. Z cesta vyformujeme kruh s priemerom cca 25-30 cm.
3. Pridáme 80 g nakrájaných paradajok (San Marzano, z konzervy sú perfektné) a špirálovitým pohybom ich rozotreme okrem cca 2 cm okraju cesta
4. Natrháme 80-100 g mozzarelly di buffala (môžte použiť aj bežnú mozzarellu dobrej kvality)
5. Pridáme 5-6 ks čerstvej bazalky
6. Pizzu upečieme na PizzaOceli za 4-6 minút
7. Pridáme parmezán, polejeme malým množstvom olivového oleja a servírujeme.
Pizza Margherita v Neapolskej pizzerii vyzerá takto: