Najlepšie veci v živote sú jednoduché, nekomplikované.
Zabudnite na zdĺhavú prípravu pizza omáčky, ktorú dlhé minúty varíte, a potom ďalších 4-8 minút bude natenko natretá na pizzi a vložená do rúry s maximálnou teplotou.
Urobte to radšej nasledovne:
Pripravte si konzervu s celými lúpanými paradajkami. Každý dobrý výrobca spracuje paradajky nazbierané v dobe keď sú najviac zrelé a sladké. Ale samozrejme medzi konzervami sú rozdiely, mne sa najviac osvedčila značka Mutti.
Preto netreba filozofovať o čerstvých paradajkách dopestovaných v marci v skladoch alebo nevhodnosti konzervovaných paradajok, otvorte 400 gramovú konzervu, vyberte z nej celé paradajky a vložte ich do nádoby. Pridajte 5 gr morskej soli, jednu PL extra panenského olivového oleja, prípadne podľa chuti trochu granulovaného cesnaku alebo drvené oregano (ja osobne ani jedno nepreferujem). Celú zmes popučte prstami, ak ste menej naturálny typ tak vidličkou alebo jemne pomixujte tyčovým mixérom a omáčka je hotová. Ak ste namiesto celých paradajok použili krájané, stačí zmes pomiešať a vytvoríte rustikálnu omáčku.
Omáčkou krúživým pohybom potrite vyvaľkané cesto na pizzu, najlepšie pomocou polievkovej lyžice. V tomto prípade platí, že menej je viac, stačí použiť malé množstvo omáčky, cca 1 až 2 PL. Ak plánujete upiecť pizzu Neapolského typu, nezabudnite na vonkajší okraj pizze v hrúbke 2 cm, ktorý ostáva čistý bez paradajkovej omáčky :-)
Keď ostane z omáčky, vložte ju v uzavretej nádobe do chladničky, vydrží až 7 dní. V tom prípade ale vynechajte soľ, aby omáčka nepustila veľa šťavy. Radšej štipku soli pridajte priamo na omáčku, ktorou ste potreli pizzu.
Nezabudnite, najlepší výsledok pri pečení pizze v domácom prostredí dosiahnete použitím pomôcky PizzaOceľ alebo PizzaOceľ Premium.