Ak máte radi indické jedlá, určite poznáte placku zvanú naan. Originál pečú naši indickí priatelia v tandoori peci, šikovným a presným pohybom pricapia cesto na bok horúcej pece, ktoré sa prilepí na stenu a za chvíľu upečie.
Vy ale používate PIZZAOCEĽ, preto nemusíte robiť takéto husárske kúsky aby ste si pripravili naan.
Na 8 ks chlebov naan budete potrebovať:
500 gr kvalitnej hladkej múky
200 gr bieleho jogurtu (tuk 3,5% a viac)
150 gr vody
10 gr kypriaceho prášku (najlepšie bezfosfátový s vínnym kameňom)
5-7 gr sušeného aktívneho droždia (podľa predpokladaného času kysnutia, kratší čas vyžaduje viac droždia)
2 ČL morskej soli
2 PL olivového oleja
maslo alebo ghí na potretie hotových naan
Postup je veľmi jednoduchý. Vo veľkej miske zmiešame všetky ingrediencie, po krátkom ručnom miesení vyformujeme jednu veľkú guľu. Misku zakryjeme čistou utierkou a necháme cesto kysnúť kým svoj objem zdvojnásobí, trvá to 40 min až hodinu, max hodinu a pol, podľa množstva droždia a teploty okolia.
Potom cesto rozdelíme na 8 častí, vyformujeme z nich 8 malých guľôčok a necháme ich 15 minút odpočinúť. Zatiaľ zohrejeme PIZZAOCEĽ na plynovom sporáku alebo v rúre (potrebuje viac času) na 200 stupňov. Z malých guľôčok pomocou rúk a gravitácie spravíme tenké elipsy a položíme ich na PIZZAOCEĽ, pečieme asi 1,5 až 2 minúty, potom naan otočíme a pečieme z druhej strany kým nebudú mať tmavé fľaky.
Jemne potrieme maslom alebo ghí a ochutnáme, napríklad s chicken tikka masala. Bude to fakt geniálne.