Mám cesto na pizzu v kelímku, ako ďalej?

Začína pizza party! Je tu tretí deň (alebo druhý, štvrtý, piaty deň) od zarobenia cesta na pizzu. Prvých 12-24 hodín bolo cesto pri izbovej teplote, potom sme ho skladovali v chladničke pri 5 st.C.

Kelímky vyberieme z chladničky a necháme ich zohriať na izbovú teplotu. Trvá to 1 až 3 hodiny, podľa teploty. Cesto pritom kysne ďalej a zväčší svoj objem na 400-450 ml. Po dosiahnutí tohto stavu pomúčime dosku, vyklopíme cesto a necháme kým vlastnou váhou vylezie z kelímku.

Končekmi prstov vyformujeme kruh s priemerom 15 cm. Pritom cesto otočíme aby sa múka dostala na obe strany cesta. Vychádzame zo stredu kruhu smerom von, pričom okraje neutláčame.

Potom povyťahujeme cesto pomocou oboch rúk a gravitácie na finálny priemer 28-30 cm.